rozenbottelthee
Gezondheid

Rozenbottelthee: vier keer verrassend goed voor je gezondheid

Rozenbottel is een wonderlijk goedje dat wordt ingezet voor onder meer eczeem, droog haar, acne, donkere wallen en littekens. Ook de thee bevat alleen maar goede ingrediënten voor de gezondheid. Zo zouden de vruchtjes meer vitamine C bevatten dan een sinaasappel of een citroen.

Een bom aan vitamine C

Rozenbottel is de vrucht van een rozenstruik. Als de rozen sterven en in de struiken blijven liggen, dan laten ze een roodoranje bolvormig vruchtje achter. De eetbare vruchten barsten van krachtige voedingsstoffen vol medicinale eigenschappen.

Ruby Ambar Tea

Van de vruchtjes wordt een waaier aan producten gemaakt zoals olie, die erg goed is voor de huid. Dat komt omdat rozenbottel enorm veel vitamine C bevat, een vitamine die de opbouw van collageen bevordert, het eiwit dat verantwoordelijk is voor de elasticiteit van je huid. De vitamine zorgt er ook voor dat huidcellen beschermd worden tegen de zon en dat de huid dus minder snel veroudert.

De thee staat bij veel mensen thuis in de voorraadkast en terecht, want hij verbetert je immuniteit, de gezondheid van je hart, is goed voor de huid en ondersteunt bij gewichtsverlies. Op Thee.be vind je rozenbottelthee met een vleugje aardbeiensmaak of mijn eigen samengestelde blend Ruby van AMBAR, waar ik vruchten zoals frambozen, rode bessen, aardbei en appels combineer met rozenbottel.

Rozenbottel(thee) is 4 keer goed voor je

Goed voor de weerstand

Door de hoge concentratie aan vitamine C in rozenbottel krijgt je weerstand een enorme boost. Vitamine C stimuleert niet alleen de aanmaak van witte bloedcellen, de cellen die je lichaam beschermen tegen een infectie, maar doet je witte bloedcellen efficiënter werken. Het helpt ook je huid sterken als beschermende laag tegen uitwendige ziektekiemen.

Ondersteunt bij gewichtsverlies

Onderzoek toont aan dat rozenbottel zou kunnen ondersteunen als je wilt afvallen. Een studie onderzocht acht weken lang obese muizen die een vetrijk dieet volgden en onder meer 1 procent aan rozenbottelextract innamen. De muizen die het extract kregen, vielen aanzienlijk meer af dan de muizen die dat niet kregen. Ook bij een studie bij mensen werden gelijkaardige resultaten vastgesteld. Toch is het belangrijk hierbij te vermelden dat er nog meer onderzoek nodig is op dit vlak.

Kan pijn en ontstekingen verminderen

Rozenbottel bevat veel stoffen met een ontstekingsremmend effect, zoals polyfenolen en galactolipiden. Onderzoek erkent dat die laatste stoffen sterke ontstekingsremmende eigenschappen hebben en ook gewrichtspijn zouden kunnen verminderen.

Goed voor het hart

Extra vitamine C innemen, minstens 500 mg per dag, vermindert aanzienlijk de slechte LDL-cholesterol en slechte triglyceriden, twee risicofactoren voor het hart. Rozenbottel bevat ook enorm veel flavonoïden, een groep van antioxidanten die de bloeddruk verbeteren en verlagen bij mensen die last hebben van een verhoogde bloeddruk. Daarnaast zitten er ook veel polyfenolen in rozenbottel, antioxidanten die kunnen helpen beschermen tegen celbeschadiging en vrije radicalen. De enige rozenbottelsoort bevat wel meer antioxidanten dan de andere.

Natuurlijk moeten we hierbij wel vermelden dat in de onderzoeken altijd met een veel sterker concentratie wordt gewerkt in de vorm van een extract en dat de concentraties in thee veel kleiner zijn.

Bronnen

https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/collagen-synthesis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22762068/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28587101/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3892499/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4358417/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19674720/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315948/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22166897/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29534432/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440782/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3648971/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6162863/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27184276/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30388871/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28587101/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3668991/

De producten in deze blogpost

  • 5,29

    De Rozenbottelstruik kan wel tot 5 meter hoog groeien. Onze rozenbottel halen we uit Zuid-Afrika, waar de rozenbottel gedroogd wordt in houtkachels. Dat zorgt voor een overheerlijke rozenbottelthee wanneer je deze rozenbottelschillen in heet water laat trekken. Rozenbottel is ook een heel goede vrucht om...

  • Deze infusie zonder theeblaadjes en dus ook zonder cafeïne, combineert de klassieke rozenbottel thee met verschillende soorten fruit van appel tot aardbeien. Voor zij die houden van de klassieke en nostalgische vibes van een rozenbottel thee met toch een heel vernieuwende twist dankzij de lekker...

  • 7,50

    Deze rode vruchtenthee van AMBAR is fun in een kopje. Vruchten zoals frambozen, rode bessen, aardbei en appels vormen een perfecte harmonie. De rozenbottel geeft dan weer een heel nostalgische twist aan deze infusie. Voeg zelf nog een beetje honing toe om te zoete van...

One thought on “Rozenbottelthee: vier keer verrassend goed voor je gezondheid

  1. Mark Broeckx schreef:

    Hoi, ik drink dagelijks rozenbottel thee en onderschrijf de goede werking. Zeker voor de huid is het opvallend hoe veel minder snel ik last heb van eczeem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *