Recept scampi’s met Long Jing groene thee
Recepten

Recept: scampi’s met Long Jing groene thee

Tijd voor een nieuw receptje. Zoals je misschien al weet houden we er bij Thee.be van om meer met thee te doen dan deze enkel in een kopje uit te schenken. Deze fantastische drank heeft namelijk een zee aan kwaliteiten die multi-inzetbaar zijn.

scampi's long jingDit keer ging ik aan de slag met de Long Jing, een Chinese groene thee en één van mijn favorieten in deze theeklasse. Hij is bijzonder laagdrempelig, van een prachtige kwaliteit en omdat hij geroosterd wordt is de smaak heerlijk toasty. Hij smaakt meer notig dan bijvoorbeeld een Japanse groene thee die eerder grassig zal smaken. Ook in combinatie met gerechtjes is deze thee een goede keuze. Ik kies ervoor om hem te combineren met seafood. Zijn smaak vormt een harmonieus geheel met de scampi’s. In foodpairing hou ik ervan om naar combinaties te zoeken die elkaar versterken. Combinaties waarbij zowel de smaak van de thee, als het gerecht, sterker naar voren komen wanneer je ze combineert. Long Jing en scampi’s vormen hier een ideale match!

We werken met groene thee en dus willen we ook hier zorgen voor een ideale temperatuur van ons water. Zeker groene thee is bijzonder gevoelig aan temperatuur. Je neemt daarom best een maximale kooktemperatuur van 80 graden Celcius. Zo vermijd je bitters in je thee en haal je het meeste aroma eruit. Op deze manier krijgt het gerecht het meeste smaak.

Ik kan zeker aanraden om ook een beetje Long Jing bij je gerechtje te drinken. De smaak van thee is subtiel en door er ook nog wat thee bij te drinken wordt de geweldige match extra in de verf gezet.

Onderstaand gerechtje is voor twee personen en je kan het serveren als voorgerecht of combineren met rijst en/of salade bijvoorbeeld.

Ingrediënten:

 • 1 eiwit
 • 50 gr. bloem (of 30 gram arrowroot)
 • 16 scampi’s
 • 1 grote el Long Jing thee
 • 2 lente-ui stengels
 • 1 el Chinese Rijstwijn of Mirin (eventueel droge sherry)
 • 1 tl bloem met 2 tl koud water (mix tezamen)
 • Peper en zout
 • Olijfolie

Hoe

Kluts de bloem en het eiwit in een potje tot een deegje. Doe er peper en zout bij en doe er dan de scampi’s bij.

Doe wat olijfolie (dit mag best wel wat zijn, een dikke laag) in een pan en verwarm deze op een hoge stand. Als de olijfolie heet is, doe dan de scampi’s erbij en laat heel kort (denk 10 a 15 seconden) in de hete olie bakken. Haal de scampi’s eruit en laat even uitlekken op enkele vellen keukenpapier. Verwijder ook de olijfolie in de pan, maar houdt je pan bij.

Trek nu je thee. Gebruik hiervoor zo’n 150 ml en 1 el Long Jing. Laat trekken op zo’n 80 graden, voor zo’n twee a drie minuten. Snijd je lente-ui in heel fijne ringetjes. Mix ook al even 1 tl bloem met 1 tl koud water en zet dit aan de kant.

Doe nu de scampi’s terug in je pan op een middel-hoog vuur. Doe er de lente-ui bij. Voeg 50 ml van de thee erbij, de Chinese rijstwijn en voeg enkele theeblaadjes van de Long Jing toe (diegene die je al getrokken hebt). Doe er het water-bloem mengsel bij. Kruid af met wat peper en zout.

Haal van het vuur en serveer eventueel met rijst.

Serveer de overschot van de thee in een kopje bij de maaltijd.

Geniet!

De producten in deze blogpost

 • 10,95

  Long Jing of ook wel Lung Ching betekent “Dragonwell” en je zal deze thee ook vaak onder die naam terugvinden. Het is niet enkel een overheerlijke Chinese groene thee, het is ook een groene thee met historie en de nodige mythologie én een unieke productiemethode....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *