oolong thee
Theesoorten

Oolong thee wint steeds meer aan populariteit

Tot enkele jaren terug kon je hier in Europa maar weinig oolong thee vinden. In het Oosten is het nochtans een heel gangbare thee. Oolong thee wordt zoals elke “echte thee” van de blaadjes van de plant Camelia Sinensin gemaakt. Het verschil in welke thee je verkrijgt hangt vooral af van de productiemethode die gehanteerd wordt. En bij oolong is dit een heel lang en intensief proces.

oolong thee en kopjeBij dit lange en intensieve productieproces worden de blaadjes na het plukken eerst op bamboematten gelegd om ze te laten verwelken. Daarna worden ze in een grote ton, of in een bamboe basket rustig rond getost om de randen van de blaadjes te laten oxideren. De volgende stap is het kort verhitten van de blaadjes op zo’n 200 graden Celsius waarna de blaadjes in grote linnen doeken worden gedaan, die dan opgerold worden. Het is door dit proces dat de oolong thee zijn heel specifieke vorm krijgt. Het proces van oprollen wordt vele malen herhaald. Daarna worden de theebladeren in een oven gedroogd zodat ze nog maar 5% vocht bevatten. Sommige oolongs worden daarna nog eens geroosterd ook, waardoor ze een toast-achtig aroma krijgen. Een pittige productiemethode dus maar voor mij persoonlijk ook de lekkerste thee die er is.

Het productieproces van oolong thee ontstond in China in de provincie Fujian, in het Zuid-Oosten van China. Nu staat ook de aanpalende regio Guang Dong ervoor bekend. En ook Taiwan is ondertussen een echt oolong-land geworden. Taiwan maakte van oolong echt zijn paradepaardje en je vindt er een ruim assortiment aan verschillende soorten oolong thee.

Langzaam maar zeker komt oolong thee nu ook tot bij ons. Nadat groene thee op een korte tijd heel populair werd, vooral door zijn vele gezonde eigenschappen, verschuift de blik nu naar oolong thee. En terecht. Het is een thee die zowat van alles het beste biedt; de gezonde eigenschappen van groene thee, de zachtheid van een zwarte thee en het delicate en bloemige van witte thee.

Een oolong thee zit eigenlijk tussen een groene en een zwarte thee in. Waar een groene thee quasi nul percent geoxideerd is en een zwarte thee 100% geoxideerd is, schommelt een oolong tussen de beiden. Het oxidatiepercentage van een oolong zal uiteraard sterk de smaak beïnvloeden. Wanneer een oolong een laag oxidatiepercentage heeft dan zal dit een lichte oolong genoemd worden, wanneer het een hoog oxidatiepercentage heeft dan zal dit een donkere oolong genoemd worden. Mijn ervaring leert me dat koffiedrinkers eerder geneigd zijn om een donkere, en liefst nog stevig geroosterde oolong, te drinken.

Enkele populaire oolong soorten zijn: Ti Kuan Yin (of ook wel Tie Guan Yin), Da Hong Pao, Dong Ding (of ook wel: Tung Ting), Baozhong en Oriental Beauty.

Neem ook eens een kijkje in het Oolong thee aanbod van Thee.be.

Oolongthee Ontdekkingspakket

Oriental Beauty

Tie Guan Yin AMBAR

De producten in deze blogpost

  • In dit theepakket vind je onze beste oolongs. Ideaal voor wie nieuw is in de Oolong wereld, maar evengoed voor de doorwinterde oolong drinker, aangezien dit pakketje bestaat uit de meest uitgesproken oolongs – heerlijk gelaagd en aromatisch met Classics zoals de Tie Guan Yin...

  • 10,50

    Oolong thee staat bekend voor zijn speciale en intense productieproces, het is het meest arbeidsintensieve van alle theeklassen. Deze Milky Oolong doet daar nog een schepje bovenop. "Milky" staat namelijk niet enkel voor het romige karakter van deze thee, er komt wel degelijk melk aan...

  • 14,30

    Da Hong Pao, ook gekend als Big Red Robe, is één van de bekendste, duurste én meest gewilde theesoorten ter wereld. Deze thee wordt een rotsthee genoemd doordat deze Da Hong Pao op een rotsachtig terroir groeit, op de flanken van de Wuyi gebergte in...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *