london fog earl grey latte
Recepten, Thee zetten

Hoe maak je een London Fog (Earl Grey Latte)

Een London Fog is meer dan alleen een drankje; het is een ervaring. Het is een warme, troostende mix van Earl Grey-thee, gestoomde melk en vanillesiroop. Laten we eens duiken in de wereld van deze smakelijke thee latte en kijken hoe we thuis het perfecte kopje kunnen maken.

Wat maakt de London Fog zo speciaal?

De London Fog onderscheidt zich door de unieke mix van Earl Grey-thee met de bergamotsmaak en zoete vanillesiroop. Deze combinatie zorgt voor een smaakervaring die anders is dan bij andere thee-lattes. De balans tussen het aroma van de thee en de rijke zoetheid van de siroop maakt het een bijzonder en troostend drankje, ideaal voor koude dagen of wanneer je jezelf gewoon wilt verwennen.

Benodigdheden voor de perfecte London Fog

Voor de beste London Fog gebruik je best ingrediënten van hoge kwaliteit. Begin met een goede Earl Grey-thee, bij voorkeur losse bladeren. Onze Earl Grey of de Earl Grey van Garden of Eden zijn topkeuzes. Je hebt ook wat melk nodig, of je nu kiest voor volle melk, halfvolle melk of zelfs een plantaardig alternatief zoals amandelmelk. Ten slotte is er de vanillesiroop. Je kunt kant-en-klare siroop kopen of zelf maken met vanillestokjes en suiker.

Hoe zet je een London Fog?

Het maken van een London Fog is eenvoudig, maar het draait allemaal om de volgorde en timing.

  1. Begin met het zetten van de Earl Grey-thee. Gebruik vers gekookt water en laat de thee 3 tot 5 minuten trekken, afhankelijk van je smaakvoorkeur.
  2. Terwijl de thee trekt, stoom je de melk. Als je geen stoommachine hebt, kun je de melk ook opwarmen in een pannetje of in de magnetron. Maar onthoud: je wilt dat het warm is, niet kokend.
  3. Voeg 1 tot 2 eetlepels vanillesiroop toe aan je mok.
  4. Giet de gezette thee in een theetas of theeglas, gevolgd door de gestoomde melk.

Je kunt ook een beetje vanillesiroop over de top druppelen voor wat extra flair. Persoonlijk voeg ik graag een snufje kaneel toe bovenop de mijne. Het voegt een beetje warmte en diepte toe, vooral op een koude winterdag.

Chai Latte ReceptHoe kun je variëren met een London Fog?

Een London Fog biedt tal van variatiemogelijkheden, zodat je de drank kunt aanpassen aan je eigen smaakvoorkeuren. Hoewel de klassieke versie Earl Grey-thee en vanillesiroop combineert, kun je experimenteren met andere theesoorten voor een andere smaakbeleving. Chai thee bijvoorbeeld, voegt een kruidig tintje toe, terwijl groene thee zorgt voor een frissere toon. Ja, zo kom je dichtbij een Chai latté, maar daar is ook niks mis mee natuurlijk!

Daarnaast kun je spelen met de zoetheid door verschillende soorten siropen te gebruiken. Een scheutje karamel kan een rijke, diepe zoetheid toevoegen, terwijl hazelnootsiroop een notige draai geeft aan je latte. Ook kun je denken aan het toevoegen van specerijen, zoals kaneel of nootmuskaat, die beide een warm en kruidig accent aan je drankje kunnen geven.

De keuze van melk kan ook de smaak en textuur beïnvloeden. Probeer eens amandelmelk voor een nootachtige hint, of havermelk voor een romigere consistentie. Kokosmelk kan een tropische toets toevoegen.

Is een London Fog gezonder dan koffie?

De vraag of een London Fog gezonder is dan koffie kan lastig te beantwoorden zijn. Beide dranken hebben hun eigen gezondheidsvoordelen. Earl Grey-thee bevat antioxidanten en is lager in cafeïne vergeleken met koffie. Dus als je op zoek bent naar een warme drank met minder cafeïne, dan is een London Fog een goede keuze.

Aan de andere kant, als je veel suiker en siroop toevoegt, kan het caloriegehalte oplopen. Zoals met alles geldt: geniet met mate.

Wat kun je serveren bij een London Fog?

Als je jouw London Fog-ervaring wilt verrijken, neem dan aan een lekker gebakje erbij. Een klassieke keuze is een scone met wat clotted cream en jam. Maar ook andere zoete deegwaren zoals croissants of kaneelbroodjes passen perfect bij de smaak van deze thee latte.

Voor mij roept een London Fog altijd herinneringen op aan een weekendje Londen, waar ik voor het eerst deze heerlijke drank proefde in een klein café. Het was een koude, mistige dag en deze warme, zoete traktatie was precies wat ik nodig had om op te warmen.

In de wereld van warme drankjes is de London Fog een absolute aanrader. Probeer het eens uit en je zult begrijpen waarom het zoveel liefhebbers heeft over de hele wereld. Het is niet alleen heerlijk, maar ook een moment van pure verwennerij. En wie heeft dat nu niet af en toe nodig?

De producten in deze blogpost

  • 4,95

    Ingrediënten Earl Grey: Zwarte thee (Chinese zwarte thee en Ceylon), natuurlijk bergamot aroma. Earl Grey thee: complete gids Earl Grey is al tientallen jaren een heel populaire thee in Europa. Het is een zwarte thee met een vleugje bergamotolie erbij. Dit resulteert in een uiterst...

  • Deze Earl Grey van het merk Garden Of Eden krijgt een vrolijke toets door de combinatie met de paarse bloemetjes van het kaasjeskruid. Zijn aroma is zacht en laagdrempelig net zoals het een goede Earl Grey betaamt. Het is een frisse en aangename zwarte thee,...

  • Duke's Blues is een zwarte thee met bergamot. Traditionele Earl Grey-thee en zwarte thee zijn wereldberoemd. Voeg wat plezier toe aan je dagelijkse bezigheden en maak het leven spannender. Bergamotolie en korenbloemblauw maken deze thee bijzonder. Zorg ervoor dat je altijd een kopje thee bij...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *