thee zetten met yixing theepot
Algemene theekennis, Thee zetten

De do’s en dont’s van thee zetten

Theezetten is een kunst. Er komt heel wat bij kijken om hét perfecte kopje thee te zetten. MAAR ééns dat je het onder de knie hebt, is het he-le-maal niet moeilijk. We helpen je graag op weg met enkele do’s en dont’s.

Do: de juiste hoeveelheid theeblaadjes afwegen

Een goede eerste stap is om de juiste hoeveelheid thee af te wegen. Dit kan eenvoudig met een keukenweegschaal of met ons ‘perfect cup’-theeschepje. De juiste grammage is cruciaal. Gebruik je te veel theeblaadjes, dat kan je thee té sterk of te bitter worden. Gebruik je te weinig en je thee zal heel zwak zijn van smaak. Afwegen is dus de boodschap!

Glazen theepot 1,2L met inox theefilterDo: gebruik een theefilter

Een theefilter of zeefje is essentieel bij het zetten van losse thee, omdat het voorkomt dat de theeblaadjes of fijne stofdeeltjes in je kopje terechtkomen. Ook zorgt het ervoor dat de thee gelijkmatig kan trekken, waardoor de smaak optimaal tot zijn recht komt. Er bestaan vele soorten theefilters, van thee-eitjes tot theeknijpers en mooie theefilters van porselein. Kies voor eentje dat past bij jouw theebeleving!

Do: maak gebruik van een timer

Het gebruik van een timer bij het zetten van thee zorgt ervoor dat je de trektijd nauwkeurig kan opvolgen. Hierdoor voorkom je dat de thee te sterk of te zwak wordt. Bovendien helpt een timer je om consistent dezelfde kwaliteit thee te bereiden, elke keer opnieuw. Zonder timer loop je de kans je thee te ‘vergeten’ waardoor deze veel te lang zal trekken en de kans bestaat dat deze niet meer lekker is.

Do: afwisseling

Het is verleidelijk om elk dag dezelfde thee te drinken eens je een favoriet hebt gevonden. Echter, voldoende afwisseling is belangrijk omdat het je in staat stelt om veel verschillende smaken en aroma’s te ontdekken, wat je theebeleving verrijkt. Door te variëren in theesoorten, watertemperaturen en trektijden kan je jouw ideale smaakprofiel vinden. Daarnaast kan variatie helpen om specifieke theesoorten aan te passen aan je stemming of het moment van de dag. Voldoende variatie is ook beter voor een gezonde levensstijl.

Do: gebruik thee van goede kwaliteit

Het gebruik van goede kwaliteit losse thee is belangrijk omdat het de pure en verfijnde smaak van de thee benadrukt. Theebladeren van hoge kwaliteit bevatten meer natuurlijke oliën en aroma’s, wat resulteert in een rijkere en complexere smaakbeleving. Bovendien zorgt goede kwaliteit ervoor dat de thee gezonder is, omdat deze vaak meer antioxidanten en minder onzuiverheden bevat tegenover thee van lage kwaliteit.

Don’t: kraantjes water gebruiken

Het is belangrijk om geen kraanwater te gebruiken bij het zetten van thee, omdat kraanwater vaak mineralen en chloor bevat die de smaak van de thee kunnen beïnvloeden. Deze onzuiverheden kunnen de delicate aroma’s van de thee maskeren en een bittere nasmaak veroorzaken. Door gefilterd water (bv. Brita filter) of bronwater (bv. SPA, Mont Roucous, Mont Calme…) te gebruiken, komen de pure en subtiele smaken van de thee beter tot hun recht. De beste waters voor thee zijn diegene met een lage droogrest.

Brewista Artisan Gooseneck waterkoker witDon’t: kokend water gebruiken voor elke thee

Kokend water zorgt ervoor dat de delicate theebladeren verbranden en een bittere smaak veroorzaken. Verschillende soorten thee vereisen specifieke temperaturen om hun beste smaakprofiel naar voren te brengen. Door water af te laten koelen tot de juiste temperatuur of een waterkoker met regelbare temperatuur te gebruiken, zorg je ervoor dat de thee zijn volle aroma en subtiele nuances behoudt. Enkel voor fruitthee en kruidenthee gebruik je best kokend water.

Don’t: gehaast thee zetten

Door niet te haasten, creëer je een rustmomentje in je dag, wat helpt om je gedachten te kalmeren en je focus te herwinnen. Deze bewuste aandacht voor het zetproces draagt ook bij aan een diepere waardering voor de thee en zorgt ervoor dat je geen stappen in het proces (afwegen, timer…) vergeet.

Don’t: suiker bijdoen

Het is belangrijk om geen suiker toe te voegen aan je thee, omdat dit de natuurlijke smaken en nuances van de thee kan maskeren. Door de thee puur te drinken, kan je de subtiele aroma’s en complexe smaken beter waarderen. Bovendien behoud je zo de gezondheidsvoordelen van thee, zonder onnodige calorieën of suikers toe te voegen. Het drinken van ongezoete thee kan ook helpen om je smaakpapillen te verfijnen en meer waardering te krijgen voor de verschillende theesoorten. Tip: drink je niet graag thee zonder suiker? Gebruik andere zoetstoffen, zoals honing of ahornsiroop, of bouw het gebruik van suiker langzaam af.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *