thee zetten
Thee zetten

Thee zetten: het belang van een goede waterkoker

In dit artikel wil ik het graag hebben over het belang van een goede waterkoker voor het zetten van dat perfecte kopje thee. Als theesommelier merk ik nog heel vaak dat mensen onderschatten wat een wereld van verschil het maakt wanneer je je water op de juiste temperatuur zet.

We hebben de gewoonte water van de kraan in de waterkoker te doen, op dat knopje te drukken en te wachten tot het gepruttel met dat verlossende klik-geluid om vervolgens dat kokende water over je builtje of losse theebladeren te gieten. Er zijn verschillende redenen waarom dit geen goed idee is en er zijn gelukkig heel wat oplossingen om veel meer uit je kopje thee te halen.

Je haalt het beste uit je theebladeren wanneer ze op de juiste temperatuur gezet worden. Vind je dat groene en witte thee snel bitter smaken? Met de juiste temperatuur is dat meteen opgelost en heb je nooit meer dat bittertje. Zeker wanneer je een echte theedrinker bent en je schaft jezelf eens een duurdere of exclusieve thee aan, dan zou het doodzonde zijn om alle rijkelijke aroma’s te verkwisten door er te heet water over te gieten.

Brewista Mat Zwart Waterkoker met Zwanenhals

Elke thee heeft z’n eigen ideale temperatuur, dit wordt bijna altijd op de verpakking weergegeven, al zeker bij losse thee. Een groene thee is over het algemeen het gevoeligste aan te hete temperaturen en schommelt tussen de 70 en 80 graden voor een ideaal kopje. Witte thee gaat dan weer eerder naar 85 graden, een oolong zit tussen 85 en 95 graden celcius en een zwarte thee heeft idealiter rond de 95 graden Celcius. Het varieert van thee tot thee en uiteraard is het leuk hier zelf ook nog wat mee te experimenteren.

Ik merk, zowel bij particulieren als in de horeca, dat velen er tegenop kijken om hun water op exacte temperatuur te verwarmen. Het lijkt gedoe, maar eigenlijk is het simpel als wat. Het makkelijkste is om een goede waterkoker op temperatuur te kopen. Dat hoeft helemaal niet veel te kosten. Vanaf zo’n 50 euro heb je al opties. De meeste waterkokers op exacte temperatuur hebben verschillende knoppen met verschillende temperaturen. Hoe meer verschillende temperaturen je kan ingeven hoe beter. Zelf merk ik dat ik vooral 80, 90, 95 en 100 graden gebruik. En ook het subtiele verschil tussen 90 en 95 vind ik heel handig. Lagere temperaturen vind ik minder belangrijk. Op zich heb ik graag een optie rond de 70 graden – voor heel gevoelige Japanse thee’s bijvoorbeeld – maar veel variatie daar is overbodig. Helemaal handig is natuurlijk een waterkoker waar je digitaal de temperatuur kan ingeven.

Kijk zeker eens naar ons aanbod waterkokers op temperatuur van Brewista, Bonavita en Severin.

Waterkoker + teamaker (instelbaar per 5 graden)

Brewista Artisan Gooseneck waterkoker – wit/hout

Bonavita waterkoker met zwanenhals

De producten in deze blogpost

  • Een Brewista elektrische waterkoker met een elegante zwanenhals en handvat. Deze waterkoker heeft een volledig zwarte afwerking en kan temperaturen instellen tot op 1 graad nauwkeurig. Ook bevat de waterkoker enkele bijkomende functie, zoals een timer en een warmhoudfunctie. Details Materiaal: rvs, kunststof Capaciteit: 1...

  • Een waterkoker met zwanenhals met een instelbare temperatuur tot 1 graad nauwkeurig. De waterkoker heeft ook een warmhoudfunctie en een timer. Details: Materiaal: rvs, kunststof Capaciteit: 1 liter

  • Grote waterkoker met meerdere temperatuurinstellingen mogelijk van 40 tot 100°C, steeds in stapjes van 5 graden, en daarom ideaal voor het zetten van het perfecte kopje thee. De temperatuur stel je digitaal in en kan je aflezen op het LCD scherm. De inhoud van deze...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *